Politikkur

Magni Arge: Sjálvstøðugan limaskap í Arktiska Ráðnum

...

2015-10-21 18:37 Author image
Jóanis Albert Nielsen
placeholder

Føroyar og Grønland eiga at fáa sjálvstøðugan limaskap í Arktiska Ráðnum, tí hesi eru londini, sum virka í og við arktiska økið og ikki Danmark, segði Magni Arge, fólkatingsmaður, tá samstarvið í Arktis var til viðgerðar í fólkatinginum mikudagin

Hann segði:

Den færøske kontinentalsokkel strækker sig langt nord om polarcirkelen. Men Færøerne er også på anden vis uløseligt knyttet til Arktis, fordi forholdene i Arktis har så stor betydning for havmiljøet, som er vores eksistensgrundlag ??? og fordi vi geografisk udgør en indgangsport til det arktiske område.

Historisk kan færøske fiskere sammenlignes med de arktiske opdagelsesrejsende, fordi vi har været pionerer hvad angår fiskeri nord for Island, øst for Grønland, vest for Grønland, ved New Foundlands strænder, i Barentshavet og op til Svalbard.

Arktis er for os ikke kun et moderne geopolitisk eller forskningsmæssigt buzzword. Arktis har været ??? og er stadigvæk - en stor del af vores erhvervsmæssige grundlag.

Den miljømæssige udvikling i det arktiske område er også af vital betydning for udviklingen af fiskebestande og betingelser for laksepdræt i vores eget farvand, som i høj grad påvirkes af temperaturen i havet og Golfstrømmens styrke.

Mens vi bekymrer os om, hvad den smeltende is betyder for levedygtigheden af fiskebestande i det arktiske område og i færøsk havområde, så ser vi også på mulighederne i en ændret trafikstruktur, når en voksende del af transporten mellem ??st og Vest sejles nord om Rusland og forbi Færøerne enten på vejen ud eller på vejen hjem.

Det sætter krav til beredskab, men giver også store muligheder for den veludbyggede maritime service sektor til at markedsføre Færøerne som en maritim servicestation og tiltrække flere anløb i Færøernes havne.

Der er allerede taget flere initiativer, som kan medvirke til en betydelig vækst i indtægter fra denne sektor samt medvirke til, at vi får en mere diversificeret indkomst fremover.

Udnyttelse af fiskebestande og havpattedyr

Bæredygtig udnyttelse af fiskebestande og havpattedyr er en nødvndighed for overlevelse i Nordatlanten og Arktis. Vores prærie og jagtmarker er havet, fordi vi har så lidt landområde, hvor dyr kan græsse, og marker kan høstes. Det har ikke alle forstået, som lever under andre mere gunstige vilkår.

I kender selv reaktionerne på grindedrab, som egentlig er en meget beskeden udnyttelse af en veletableret bestand af grindehvaler. Cirka 800.000 hvaler er der estimeret i området rundt omkring Færøerne, og vi fanger i snit måske 800 om året til lokalt forbrug.

Den såkaldt civiliserede verden har i høj grad forværret overlevelsesforholdene for de arktiske folk, som blandt andet har levet af sælfangst og de produkter, som kunne produceres på den baggrund.

En ting er, at det har sat den traditionelle fangerkultur under voldsomt pres, en anden at den eksplodernede bestand af sæler tynder voldsomt ud i fiskebestandene, som i øvrigt ville være livgivende for de arktiske samfund og verdens befolkning iøvrigt.

Her har de store civiliserede lande virkelig brug for en dyb indsigt i de arktiske forhold, så de tager stilling til hval- og sælfangst ud fra de levevilkår, folkene i nord har, hellere end hensyntagen til holdninger hos byboere, som danner deres holdninger til naturens gang i beskyttede cafémiljøer.

Arctic Circle 2015

Den nyligt afholdte arktiske konference i Reykjavík var særdeles inspirerende, da der var rig lejlighed til at stifte bekendstsakb med personer og emner, som bevægede sig fra geopolitiske tungvægtere til lokale iværksætter på et mikroplan. Her var der plads til både international politik, lokal politik, forskning i bred forstand, erhvervsmæssige aktører, iværksættere, NGO og miljøorganisationr blot for at nævne nogle.

Jeg finder det fascinerende, at så mange af verdens lande ser på udviklingen i Arktis med så stort engagement, da det har betydning for at forstå, hvad der egentlig sker i kølvandet på de ændrede vejrforhold, hvorfor de sker, hvilke konsekvenser de har andre steder på kloden, og så reflektere over, hvad vi så kan gøre for at afbøde de negative konsekvenser.

Det berørte mig dybt personligt, da formanden for Inuit Circumpolar Council, Okalek Eegesiak, indtrængende bad de høje herrer og kvinder om at respektere det oprindelige folk i Arktis.

Hun talte for at stadfæste Inuitternes Arktis som en nation i folkeretlig forstand og bad de mange interresenter ikke glemme det arktiske folk og deres levevilkår i alle deres projekter.

Udfordringer i Arktis og Færøerne har ligheder

De udfordringer, som folkene i Arktis står overfor, har mange ligheder med de udfordringer, vi møder på Færøerne, så som konsekvenserne af ændrede vejrforhold og at sikre kontinuerlig folketilvækst og en bæredygtig økonomi.

Derfor har vi stor nytte af at deltage aktivt i det arktiske samarbejde omkring forskning og bæredygtig udvikling, og vi kan konkret bidrage med vores store erfaringer, hvad angår f.eks fiskeri, sejlads, administration af naturens ressourcer, kompetenceudvikling og forskning.

Færøerne har derfor en klar interesse i at deltage aktivt i det Arktiske Råd.

Som det er nu, så er Danmark ??? eller Kongeriget Danmark på vegne af Grønland og Færøerne ??? medlem af Arktisk Råd. Det kan man godt undre sig over, for de som lever og dør med forholdene oppe nordpå , er Grønland, som er placeret nærmest ved Nordpolen, og Færøerne, som ligger ved den arktiske port. Danmark ligger som bekendt betydelig længere sydpå og er derfor ikke på samme vis direkte berørt af forholdene i arktis.

Grønland og Færøerne selvstændige medlemmer i Arktisk råd

Man kan derfor med rette spørge, hvorfor Grønland og Færøerne ikke har selvstændigt medlemskab i Arktisk Råd. Selvfølgelig har medlemskabet stor geopolitisk betydning for Danmark, men den geopolitiske høst hentes for en del på bekostning af grønlandske og færøske interesser.

Skal Grønland eller Færøerne forsvare sine egne interesser, skal det ske gennem Danmark, som jo har afleveret sin primære udenrigspolitiske loyalitet til EU.

De udenrigspolitiske bemyndigelseslove for Færøerne og Grønland er også indrettet så klodset, at den rummer ikke modsatrettede interesser mellem Grønland og Færøerne. Opstår den situation ??? og det gjorde den forleden i NEAFC-samarbejdet om fiskeri i internationalt farvand ??? så blokerer vi hinandens mulighed for at gøre vore synspunkter gældende. Det vil i længden ikke fungere, og det er kun et spørgsmål om tid, før modsatte interesser mellem Færøerne og Grønland vil skabe betydelige spændinger i kongeriget Danmark forsåvidt angår Grønland og Færøerne.

Jeg anbefaler derfor, at Grønland og Færøerne får selvstændigt medlemskab i Arktisk Råd ??? gerne bistået af Danmark.

Jeg anbefaler derfor at Grønland og Færøerne får selvstændigt medlemskab i Arktisk Råd ??? gerne bistået af Danmark. Objektivt set vil EU så varetage Danmarks interesser gennem sin observatør status, men jeg kan dårlig forestille mig andet end, at Grønland og Færøerne så vidt muligt vil kalibrere sine synspunkter med den danske regering, og trække på de kompetencer, som regeringen eventuelt kan stille til rådighed.

Magni Arge, fólkatingsmaður fyri Tjóðveldi

Vinarliga broyt tínar kennifíla - og privatlívsstillingar fyri at síggja hetta innihald

placeholder