www.business.dk skrivar:
Her er Skagens fiskematador med kæmpekutteren
Danmarks største fiskekutter er sat i søen i Skagen. Den har kostet næsten en kvart milliard kroner og kan årligt fange op til ti procent af de fisk, der landes herhjemme. Kutteren er en af verdens største, og ejeren er fiskematador Henning Kjeldsen.
Henning Kjeldsen er en beskeden mand. Han taler kun nødigt om sig selv og helst slet ikke om sin indkomst og formue. Men i Skagen er han kendt for at være lidt af en matador ??? en af byens absolut førende erhvervsfolk. Ingen i Skagen er i tvivl om, hvem han er, hvor han bor, og hvad han betyder for byen. På havnen lyser hans sidste nye investering op og er med til at understrege hans betydning for byen med tæt ved 8.000 indbyggere. Det er en gigantisk fiskekutter, faktisk Danmarks største, og Henning Kjeldsen har kvoter til at fange ti procent af al den fisk, der årligt landes herhjemme. Skibet har kostet 230 millioner kroner.
»Alt er dyrt,« siger Henning Kjeldsen, når han bliver spurgt om prisen på det nye pragtskib, der indvendigt er møbleret, som var det en lounge på et luksushotel.
Den første kutter i familien tilhørte hans far, Erik Kjeldsen, og blev købt i 1964. Det var en 15 meter lang trækutter, som hørte til i Grenaa. Henning Kjeldsen kom med sin far ud at fiske og overtog sidenhen kutteren.
»Men allerede som 13-årig knægt kiggede jeg ud over vandet og sagde, at sådan en kutter skal jeg have, når de største skibe kom forbi,« fortæller Henning Kjeldsen.
At hans navn i dag optræder på lister over Danmarks rigeste, og at hans private formue skulle være på over en halv milliard kroner, har han ikke meget til overs for.
»Rig? Det er jeg ikke. Det er noget, andre mener. Jeg føler mig ikke rig. Men jeg er rig på erfaring. Men det er lykkedes mig at købe disse store skibe, fordi jeg har været flittig og sparsommelig ??? uden at være alt for nærig. Men vi har også haft en god bank, der har troet på det, vi har lavet,« siger den 51-årige fiskeskipper, der er gift og har tre børn.
Om hans virksomhed, Gitte Henning A/S, giver overskud, vil han helst heller ikke tale alt for meget om. »Men vi kan da betale vores regninger,« lyder det fra den lune nordjyde, som holder af at nedtone sin egen rolle.
»Og vi kan lidt det, vi laver. Det er det vigtigste. Ikke to dage er ens. Der er meget spænding og store udfordringer ved fiskeriet.«
Mandskabet på Gitte Hennig består ud over Henning Kjeldsen selv af seks personer. De har hver deres eget lille værelse, som mest af alt minder om et topmoderne hotelværelse med eget bad og toilet. Der er to besætninger, som skiftes til at fiske med kutteren. Lønnen udgør en fast andel af fangstens værdi, så der er ingen løn, hvis der ikke fanges fisk. Men Henning Kjeldsen siger, at besætningen »tjener en god årsløn«.
Kutteren kan gå på vandet i al slags vejr og gør det også, hvis det er optimalt. Den kan fuldt lastet være af sted fra Danmark i op til to måneder. Henning Kjeldsen viser eksempelvis, at der er et fryserum på størrelse med en normal dagligstue på skibet. »Så vi har mad til lidt tid.«Den store investering gør ikke umiddelbart ejeren nervøs eller ødelægger nattesøvnen.»Det går op og ned i fiskeriet. Det har jeg prøvet i 30 år,« siger Henning Kjeldsen, som selv er ude at sejle 120 dage om året. Det er mindre end før i tiden, hvor han ofte var på havet 300 af årets dage.
»Der er kommet meget mere papirarbejde. Min postkasse er dagligt fyldt med en halv meter breve og andet skidt og møj fra EU og andre myndigheder. Der er meget mere administration end før,« siger han tydeligt irriteret.
Skibet kan laste 3.500 ton fisk af stort set alle slags. Men fanges der bare otte procent mere end tilladt, vanker der en bøde.
»Det er meget svært at ramme den tilladte fangst så præcist. Vi kan godt skyde 30 til 40 ton forkert om, hvor meget vi har i lasten.«
Skibet overvåges af satellitter, så myndighederne nærmest konstant ved, hvor det er. Så der er efter Henning Kjeldsens opfattelse ingen andre erhverv herhjemme, som er mere overvåget og kontrolleret. De fleste fisk landes i Skagen, men det sker også, at »Gitte Henning« går ind i Norge, Sverige, Skotland eller andre steder.
Hvad, de fanger, afhænger af sæsonen, og hvor fisken opholder sig. Men næste tur bliver efter sild i Nordsøen, hvor de går efter 1.200 ton, fordi det er det maksimale af, hvad fabrikkerne i Skagen kan modtage på én dag.
Henning Kjeldsen takker for besøget og siger, at han har ferie i disse dage og derfor gerne viser sit nye skib frem.
Vinarliga broyt tínar kennifíla - og privatlívsstillingar fyri at síggja hetta innihald