Gullak byggir eina nýggja RUTH

Vinna13-11-2019 - 11:58 - Jóanis Nielsen

Tirsdag 12 November 2019 har Rederiet Ruth A/S og Karstensens Skibsværft A/S indgået kontrakt om en ny 89,35 m Pelagisk Trawler hos Karstensens Skibsværft A/S.

Fartøjet bliver topmoderne, med alt indenfor det nyeste af maskineri, udstyr og udrustningen. Projektet i sin helhed er blevet til i et meget nært og intenst samarbejde mellem Rederi og Værft. Rederiet og værftets rådgivere og bankforbindelser har også bidraget gunstigt til en effektiv beslutningsproces.

Rederiet Ruth blev etableret i 1988 af Gullak Madsen, med køb af Arica I (ex Marie Polaris), som efterfølgende blev omdøbt til Ruth. I 1990 fulgte Ruth (2), som blev indkøbt fra Færøerne og ombygget. I 1998 overtog rederiet Ordinat fra et norsk rederi, og omdøbte dette fartøj til Ruth (3). Ruth (4) blev overtaget i 2005, pudsigt nok også fra Ordinat-rederiet i en byttehandel.

Rederiet Ruth driver med pelagisk konsumfiskeri, primært sild og makrel men også blåhvilling er en væsentlig del af driftsgrundlaget. Det nye fartøj skal drives efter samme principper.

Nuværende Ruth (5) blev overtaget af Rederiet som nybygning (KS-429 fra Karstensens Skibsværft) i Marts 2016. Dette fartøj har vist sig at være særdeles effektivt og samtidig økonomisk. Komfort og søegenskaber er også fremhævet af besætningen ombord.

Dette fartøj er netop blevet solgt, i en byttehandel, til rederiet K Halstensen i Bekkjarvik i Norge, med overtagelse Februar 2020. Halstensen vil med dette fartøj, som skal overtage det stolte navn ”Slaatterøy”, dermed råde over Norges største og (en af de) mest effektive snurper/trålere. Indtil nye Ruth bliver leveret, skal Rederiet Ruth drive nuværende Slaatterøy, som dermed bliver Ruth (6) i en kort periode.

Gullak Madsen udtrykker tilfredshed over at få mulighed for at bygge endnu et nyt skib i tæt samarbejde med Karstensens Skibsværft. Hele Rederiet Ruth glæder sig over aftalen, og til at komme i gang med byggeriet.

Karstensens Skibsværft er ydmyge og glade for den loyalitet og tillid Gullak Madsen og hele Rederiet Ruth, udviser ved at kontrahere endnu et nyt skib i Skagen.

Rederi og Værft har igennem mange år arbejdet godt sammen, og det samlede koncept, er af Rederiet, vurderet som både økonomisk og ikke mindst teknisk særdeles attraktivt. Ligeledes har det været Rederiet magtpåliggende at have fuld indflydelse i hele designfasen, således projektet vil blive skræddersyet nøjagtig til de ønsker og krav, som Rederiet har.

Design, indretning og arrangementer er således blevet til i et meget nært samarbejde mellem Rederi og Værft. Rederiet har været optaget af innovative og optimerede løsninger, baseret på de seneste års meget positive drift på nuværende ”Ruth”. Der er lagt speciel megen vægt på at optimere arbejdsforhold, sikkerhed og komfort for besætningen.

I lighed med de øvrige pelagiske fartøjer som Værftet har under bygning til redere i Irland, Island, Norge, Sverige og Danmark, er også nye Ruth af eget design.

Med hensyn til valg af leverandører og komponenter, da skal en række af disse endelig udvælges i kommende uger. Her vil der også fra Rederiets side være fokus på bæredygtighed, kvalitet, innovation og driftsikkerhed. Ligesom på nuværende Ruth (5) / KS-429, forventes der, på det nye skib, også at være et stort bidrag fra danske, lokale leverandører.

Det komplette fremdrivningsanlæg er nøje vurderet og beregnet på basis af Rederiets nøjagtige driftsprofil. I overensstemmelse med ønsket om at udføre et bæredygtigt fiskeri med minimal NOX/CO2 udledning pr kg fanget fisk, da er valgt faldet på en brændstof-optimeret hovedmotor med omkring 5000 kW. Hovedmotoren vil blive forsynet med SCR-rensning af NOX.

Som del af fremdrivningsanlægget er propelleranlægget optimeret for driftsmønstret, hvor størstedelen (omkring 80%) af tiden er fri-sejlads, med en stor, enkelt propeller med diameter på 4500 mm.

Også nye Ruth vil blive udrustet med elektriske wincher, tilsvarende eksisterende Ruth (5), som for øvrigt var det første danske pelagiske fartøj med elektriske wincher. Valget af elektriske wincher er i tråd med bæredygtigheds-princippet, med markant reduceret energiforbrug. I tillæg optimeres arbejdsmiljøet (reduceret støj). Rederiet har, efter en kort indkøringsperiode, haft meget gode erfaringer med elektriske wincher.

.

Nye RUTH skal leveres i Juni 2021.

Fartøjets hoveddimensioner:

Længde overalt 89,35 m

Bredde moulded 17,00 m

Dybde shelterdæk 9,60 m

Øvrig teknisk data:

Winch anlæg Elektriske wincher

Sidepropellere Brunvoll, 2 x 950 kW

Nedsænkbar kombi-thruster Brunvoll, 1479 kW

RSW-anlæg Johnson Controls, 2 x 1500 kW + 80 kW

Vakuum anlæg 3 x 66 kW / 3 x 3200 l tank