Brestir er sum nýggjur

vinna14-02-2017 - 20:57 - Jóanis Nielsen

 Her er grein, sum MarineService í Hirtshals hevur sent okkum um sørvágstrolarin Brestir, sum er høvuðsumvældur í Hirtshals.

Trawleren Brestir i nyt design!             Tekst og foto Hanne Magnussen, MarineService

 

Modeugen i København er lige sluttet, men vi taler ikke om modetøj men om nymalingen og renoveringen af fiskefartøjet Brestir, hvor MarineService i Hirtshals har været hovedentreprenør for jobbet.

For en uge siden stod jeg på kajen, da den færøerske trawler Brestir atter satte kurs mod Færøerne efter 9 ugers ophold i Hirtshals. Smuk så hun ud, da hun sejlede ud af havneindsejlingen og da skipper Thorman Niclasen tog hornet adskillige gange i en farvel hilsen mens besætningen vinkede blev jeg helt bevæget.
Man fornemmede tydeligt alles glæde.

 ”Dejlige mennesker” sagde vores værkfører Jean Christiansen da vi gik tilbage på værkstedet. Og det er det bestemt! Jeg havde fornøjelsen at mødes med rederen Tummas Henriksen, maskinmesteren Marner Olsen og skipperen Thorman Niclasen til en snak om opholdet i Hirtshals kort tid før afrejse.

 

Hvilke reparationer er udført?

Under det planlagte ophold er Brestir blevet sandblæst og malet. I forbindelse med sandblæsningen har MarineService varetaget diverse afrigninger og tilrigninger samt diverse dæksreparationer.

Der er udskiftet 2 tromler på Breitler spil. Trawltromle blev ilandtaget for renovering af pakdåser og koblinger på 2 stk. hydraulik motorer.

Renovering af wirestyr med nye foringer. Der er foretaget komplet renovering af trawlblokke. Agterporten er blevet renoveret, og der er monteret ny landgang med drejeplatform. Grundet slidtage besluttede reder Tummas Henriksen at propellerudstyr skulle renoveres.

I forbindelse med reparation af propellerudstyr anvendte vi vores nye svejseteknik:  Laser Cladding. På propellerakslen blev ind- og udvendig chromliner opsvejset med lasersvejsning og bearbejdet til originale diametre. På propellerhovedet blev styre samt pakflader lasersvejset med Stellite 21 og der blev fremstillet 4 stk. nye bronzebøsninger samt 4 bronzeslidringe. Skader på propellerblade grundet tæring blev svejset og slebet. DNV-GL forestod klassegodkendelsen af reparationerne på propellerudstyret.

Hvorfor valgte Brestir MarineService som hovedentreprenør?

Reder Tummas Henriksen havde kalkuleret med 7 uger i Hirtshals, men grundet beslutningen omkring renovering af propellerudstyr blev det til 9 uger. Jeg spurgte de 3 om hvordan de havde være tilfreds med opholdet og hvorfor de valgte MarineService som hovedentreprenør.

Der var blevet indhentet tilbud fra 2 fortalte Tummas Henriksen, og baseret på disse tilbud og ikke mindst en god omtale fra Arctic Viking som MarineService havde hovedentreprisen på for 2 år siden valgte de os.

 Og de var ikke skuffet. Tummas Henriksen lagde vægt på at udgifterne og faktura kommer hurtigt straks jobbet er afsluttet, og at han syntes at der har været en god dialog løbende under hele opholdet.

Rundvisning

Jeg gik med ombord på Brestir, og efter at have taget foto af skipper Thorman Niclasen på broen gik jeg med Marner Olsen ned for at se maskinrummet og fiskefabrikken. Det var lærerigt at lytte til Marner og høre hvordan der arbejdes ombord. Brestir kan laste 300 ton pakket fisk. Besætningen lyder på 10-11 mand som alle er færinger.  Der køres med 1 ½ besætning og antal havdage ligger på ca. 300 årligt. De fisker primært hellefisk hvor Japan er en stor aftager. Brestir fisker primært omkring Færøerne men også i Østgrønland. Sædvanligvis varer 1 tur ca. 3 til 4 uger. Marner Olsen har været med ombord på Brestir siden hun blev bygget i Norge i 1986, og man fornemmer hvordan skibet er hans hjertebarn foruden børnebørnene selvfølgelig. I kontrolrummet stod en lænestol fra Marnes hjem og små figurer fra børnebørnene. Jeg fornemmede et godt sammenhold ombord. Marner fortalte, at han havde følt sig meget velkommen hos MarineService og at alle på kontor og værksted var imødekommende og der var en god atmosfære. Sådan en påskønnelse er altid rar at modtage. 

Jeg vil sige tak for rundvisningen og på vegne af MarineService tak til Brestir for opgaven. Vi håber at se jer igen i Hirtshals. God fangst.


Faktaboks om LaserCladding

Laser Cladding

Med laser cladding kan man svejse på emner, som ikke tåler normal svejsning, fordi varmeudledningen ved laser cladding er minimal og efterfølgende varmebehandling kan undlades.

Afhængig af typen af svejseopgave kan laser cladding med fordel også anvendes i stedet for normal svejsning. Hvor en normal svejsning (tig, mig, mag, elektrode mf.) altid kræver efterfølgende varmebehandling af det svejsede område for at normalisere materialet (stress release) er dette ikke nødvendigt, når man anvender laser cladding, hvilket er tidsbesparende og en absolut væsentlig faktor, når der er tale om uplanlagt liggetid.

100% hæftning

Der anvendes en numerisk styret robotarm, som giver flere geometriske muligheder for pålægningen af materialet, hvor mekanisk fremføring som i en drejebænk kun gør det muligt at påføre materiale i en kontinuert streng. Laser cladding udføres med alle typer pulver og giver en 100% hæftning til basismaterialet.